Po co nam odżywki białkowe?

Dodane: 11-09-2016 17:35
Po co nam odżywki białkowe? Różne odżywki dostępne na rynku zostały stworzone by zmaksymalizować efekty treningu: the protein works - to świetny przykład. Odżywek jak wiadomo jest bardzo dużo, a ich zastosowanie jest inne w zależności od potrzeb. O suplementach.

Czy warto uprawiać sport?

Coraz więcej osób nie wyobraża sobie dnia bez chociaż chwili poświęconej na uprawianie sportów. Wielu ludzi przyznaje, że bieganie czy jazda na rowerze nie tylko odpręża, ale także sprawia, że ich kondycja fizyczna jest o wiele lepsza. Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie całego organizmu, który podczas sportu lepiej się dotlenia. Niejedną osobę motywują również spektakularne efekty, które można zaobserwować przy regularnych ćwiczeniach.

Dotyczy to jednak zwłaszcza tych dziedzin sportu, w których nacisk położony jest na przykład na wzrost masy mięśniowej. Osoby ćwiczące na siłowni często dążą do zbudowania jak największej muskulatury, a w tym nieraz pomagają odpowiednio dobrane odżywki dla sportowców.


Motywacja, szkolenie i dieta- trening personalny

Trening z trenerem personalnym to dobry początek przygody z siłownią. Dobrze poprowadzony trening z odpowiednią dietą może przynieść bardzo szybkie i trwałe efekty. Dodatkowo trener pokaże nam zestaw ćwiczeń oraz będzie pilnował czy dobrze je wykonujemy.

Taki trening to także gwarancja dobrej motywacji do ćwiczeń, a dobry trener potrafi zagrzać i zmotywować bardzo skutecznie. Na niektórych siłowniach razem z treningiem personalnym dostajemy również ułożoną dietę, poprzedzoną badaniem składu naszego ciała. Mają taki początek bardzo ciężko będzie nam porzucić nasz początkowy cel, nie ważne czy było to zrzucenie wagi, czy zwiększenie masy mięśniowej.


Wikipedia i termin: Kazeina

Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.

Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina