Superfood- dieta cud

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merri

Superfood- dieta cud Produkty posiadające dużo składników odżywczych i ciekawe właściwości zdrowotne- . Dieta urozmaicona w takie rzeczy z pewnością wyjdzie na zdrowie.

W Wikipedii- próba definicji superfood

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


Źle zbilansowana dieta

Dieta jest jednym z najważniejszych rzeczy w życiu człowieka, niewłaściwa może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem; np. otyłością, niedoborami minerałów czy witamin. Takie długotrwałe niedobory sieją spustoszenie w naszym organizmie, więc jeżeli mamy jakieś niedobory w minerałach to powinniśmy je jak najszybciej uzupełniać.

Źle dobrana i prowadzona dieta, np. odchudzająca również może mieć nieciekawe skutki dla naszego ciała. Niestety wiele osób samemu chce układać sobie dietę i często jest ona zbyt uboga w kalorie. Wszystko przez logikę sprowadzającą się do: im mniej zjem, tym lepiej. To prawda, że niedobory kalorii w diecie nasz organizm sobie 'odbije' z naszej zebranej tkanki tłuszczowej, jednak nie może się to dziać zbyt szybko. Często przy takiej ekstremalnej diecie cierpi wątroba, nerki oraz układ nerwowy- z powodów niedoborów witamin i minerałów.


Jedzenie i super jedzenie

Czym jest superfood? W skrócie to zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co do właściwej definicji, dlatego niektóre listy mogą się nieznacznie różnić.

Jednym z najczęściej podawanych przykładów superfood jest miód- ten nieprzetworzony produkt pszczelej pracy jest dla nas bardzo zdrowy. Nigdy się nie psuje i ma bardzo szerokie pole zastosowań. Nie bez powodu nasze babcie i matki stosują go przy leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.